Langkah-langkah untuk memohon visa ke USA: MUDAH!

This post is written in my mother tongue, Malay.

Fuuh, berbaloinya ke USA!

Fuhh, berbaloinya ke USA! Ini ialah Lake Tahoe, di Nevada, ala negeri yang ada Las Vegas tu.

Saya pasti ramai yang diluar sana kadangkala buntu dan masih tak faham cara-cara untuk mohon visa ke USA, dan juga ramai yang berharap visa rakyat Malaysia untuk ke USA akan dimansuhkan secepat mungkin. USA sekarang sedang sibuk memulihkan hubungan dengan Cuba dan itupun makan masa bertahun lamanya walaupun dua-dua negara ini sangat berdekatan. Maka perihal pemansuhan visa rakyat Malaysia ke USA mungkin makan masa 2 atau 3 tahun lagi sebelum solusi dicapai. Untuk itu, saya tuliskan yang paling ringkas untuk anda mohon visa ke USA. Saya jamin jikalau anda baca dan fahamkan dari pos saya ini, anda akan rasa mudah untuk mulakan proses permohonan.

Ringkasan cara-cara mohon tourist visa, B2 ke USA

Mula-mula, fahami:

1. Jenis visa yang anda perlu mohon

2. Harga jenis visa pilihan

3. Pembayaran dan cara bayar untuk proses permohonan visa

4. Maklumat dan cara isi borang DS-160 online

5. Masa menunggu untuk appointment 

6. Gambar pasport dan cap jari digital

Maklumat Umum Visa ke USA

1. Jenis visa untuk TOURIST ialah B2.

2. Harga sekarang ialah MYR576.00/USD160 seorang. Harga dalam RM berubah ikut nilai tukaran semasa, tapi harga tetap ialah USD160.

3. Cara bayar ialah melalui bank Standard Chartered. Sebelum ke bank untuk buat bayaran dan mendapatkan nombor akaun Virtual untuk isi borang online, pergi ke sini dan cetak(print). Lengkapkan borang deposit ini dan pergi ke mana-mana Standard Chartered untuk buat pembayaran. Nanti akan dapat Virtual Account Number untuk digunakan untuk buat “appointment online”. Simpan nombor ini.

Buat hanya SATU bayaran untuk setiap Virtual Account Number kerana bayaran tidak akan dikembalikan. Adalah penting untuk anda simpan nombor yang diberi, kerana ini juga ialah bukti pembayaran proses visa yang  diperlukan untuk membuat “appointment” kemudian nanti. 

Sebelum “schedule appointment online”, sila pastikan anda ada semua ini:

  • Pasport sah sekurang-kurangnya 6 bulan untuk keluar Malaysia(pasport merah). Kalau ada anak kecil gunakan pasport anda, pun wajib mohon untuk anak kecil itu. Visa TAK boleh dikongsi.
  • Resit bayaran permohonan visa dari Standard Chartered Bank
  • Confirmation page of DS-160 (baca yang seterusnya di bawah pasal DS-160, penting)
  • Alamat e-mail anda yang sah
  • Sedia dan bawa dokumen sokongan untuk temuduga dan proses aplikasi atas talian. Untuk B2 atau tourist visa, pemohon perlu sediakan bukti yang anda ada hubungan kuat dengan Malaysia dan anda akan pasti pulang semula ke Malaysia selepas selesai melancong di USA. Dokumen sokongan yang perlu ada untuk dibawa ke interview ialah resume/curriculum vitae, slip gaji terkini, surat pelepasan majikan, bil bayar kereta dan rumah, surat cuti sekolah anak-anak, dan sebagainya yang berkaitan. Hanya tunjuk dokumen sokongan bila ditanya oleh pegawai.
Gambar motivasi semasa mohon visa! Siapa yang tak nak tengok Grand Canyon ni?

Gambar motivasi semasa mohon visa! Siapa yang tak nak tengok Grand Canyon ni?

PENTING DAN DIBUAT SEBELUM “SCHEDULE APPOINTMENT”:

Borang DS-160 hendaklah diisi. Setiap pemohon satu borang, termasuk untuk anak kecil dan setiap anak-anak yang ikut sama dalam trip anda. Pergi ke sini untuk mulakan apply/isi borang DS-160.

1. Pilih KUALA LUMPUR, MALAYSIA sebagai “applying location”. Jenis visa ialah tourist visa/B2 NON-IMMIGRANT.

2. Panduan isi borang DS-160 ada di sini. Baca dengan teliti sebelum meneruskan isi borang DS-160.

3. Pastikan anda siap imbas(scan) gambar pasport semua pemohon dalam keluarga untuk dimuat naik ketika isi borang ini.

4. Semasa isi DS-160, sila sediakan maklumat “Dates of your last five visits or trips to the United States”, atau tarikh lawatan terakhir anda ke USA dalam 5 tahun lalu, jika pernah ke USA. Dan anda juga akan ditanya apakah pengalaman anda travel ke luar negara dalam masa 5 tahun yang lalu.

Samada anda “schedule appointment” di sini atau menghubungi ini, anda perlu ada Virtual Account number untuk teruskan dengan “appointment scheduling” yang didapati setelah membuat pembayaran di bank Standard Chartered.

Bila dah isi borang, dan dah selesai bayar, boleh jadualkan temujanji (schedule appointment) untuk temuduga di pejabat kedutaan di Jalan Tun Razak. Jadualkan temuduga anda di sini.

UNTUK KEKOSONGAN TARIKH SCHEDULE APPOINTMENT:

Slot kosong untuk temuduga ialah berdasarkan jumlah pemohon yang “queue” lepas isi borang online. Kadangkala kekosongan untuk temuduga hanya akan ada dalam 2-3 minggu selepas anda isi borang, maksudnya ramai yang memohon dan ramai juga yang sudah memilih tarikh temuduga terdekat. Jika bernasib baik, anda boleh pilih masa keesokan harinya selepas isi borang, maksudnya makin cepat anda ke temuduga, makin cepat dapat visa, jika diluluskan.

Akhir sekali,

PERINGATAN!

Jangan beli tiket dahulu selagi belum dapat visa. Selalu mohon visa dahulu sebelum beli tiket. Bila visa tak diluluskan, kedutaan Amerika takkan pulangkan duit visa USD160 yang anda dah bayar tadi dan juga takkan bayar balik duit tiket kapal terbang yang anda dah beli. Melainkan anda tak kisah syarikat penerbangan “refund” separuh atau alih destinasi, risiko ini anda tanggung sendiri. Surat appointment untuk interview juga bukan jaminan dapat visa. Visa hanya dapat selepas temuduga, kalau diluluskan akan dapat dalam masa 3(TIGA) hari bekerja. Dinasihatkan untuk buat semua langkah di atas pada hari Isnin, supaya visa juga dapat dalam minggu yang sama, itupun jikalau tidak ada masalah sistem online kedutaan Amerika.

Waktu temuduga, kalaupun anda dah beli tiket(saya tak galakkan, mereka pun tak galakkan), jangan disebut kepada pegawai kedutaan. Bila dia tanya apa kita nak buat di USA dan ke mana kita nak pergi dalam US dan bila rancang untuk pulang ke Malaysia, siapkan ITINERARI, tunjukkan pada mereka bila ditanya. Tiket kapal terbang BUKAN bukti anda akan pergi dan pulang. Jangan dengar cakap orang yang dah beli tiket dan tunjuk tiket sebagai bukti, kerana yang berjaya dapat visa lepas beli/tunjuk tiket itu ialah atas nasib baik masing-masing. Ini ialah nasihat berdasarkan pengalaman saya bercakap dan berurusan dengan pegawai kedutaan Amerika di KL sendiri, bukan sekali dua tapi banyak kali. Kalau anda ke kedutaan juga akan terlihat notis di mana pembelian tiket terlebih dahulu adalah sangat tidak dianjurkan.

Waktu temuduga, wajib bawa CONFIRMATION PAGE OF DS-160 yang dah diisi dan ditandatangani secara elektronik dan juga nombor APPLICATION ID. Bertenang di saat temuduga, kerana mereka juga manusia, dan tak perlu begitu fasih cakap Bahasa Inggeris pun boleh dapat visa. Dan pegawai kedutaan suka pemohon yang berkeyakinan tinggi dan nampak tahu apa yang patut dilakukan dan telah awal bersedia dan buat kajian sebelum datang ke temuduga. Kalau ikut cerita saya di Facebook saya, anda boleh bentangkan pada pegawai ke mana anda ingin pergi bila di USA.

JIKA VISA ANDA DILULUSKAN:

Yay! Anda boleh track pasport anda di sini dan jika ianya sudah sedia dengan visa ditampal di dalam, anda boleh dapatkan semula pasport anda di alamat ini:

No. 39, Lot 77159, Lorong Jala 14/ks 10, Telok Gong 42000, Port Klang, Selangor.  

Horseshoe Bend ini menanti anda di Utah, USA!

Horseshoe Bend ini menanti anda di Utah, USA!

Kedengaran sukar bukan? Kalau anda baca langkah mudah yang dah saya ringkaskan di atas, tidaklah sukar sebenarnya. Jujur saya katakan. Juga, sangatlah berbaloi menempuh pengalaman ini, kerana USA ialah sebuah negara yang amat cantik. Sesiapa mengikuti cerita perjalanan saya dan melihat semua gambar yang saya ambil, anda pasti tahu sedikit sebanyak dan tentunya teruja untuk ke USA! Keterujaan juga sumber motivasi yang besar!

Selamat maju jaya, jangan mudah putus asa!

Advertisements

“Is it safe for me to travel by myself when I have to?”

 

While in Bonneville Salt Flats.

While in Bonneville Salt Flats.

A question we heard the most. If we traveled back in time when there were no internet and gadgets, how do you think these people did it? That’s right, by going to these places and confirmed the fact themselves.

Thanks to internet, it is easier to find out about things you never knew about. But still, people who never traveled are scared of the world out there, and I found them always in state of “needing to be reassured that it is okay to travel alone”, over and over again. How do you think those travelers got that far? They ventured, they took risks and, experiences they had gained while being on the road had turned them from scared to brave. We all had our first times. We all had our first scary bus rides. We all had that time when we missed our international train and flight. Getting your first times by getting started in everything; they matter. That’s how you build courage. Nobody was born brave, it is acquired.Here are why I think you shouldn’t be scared to travel, especially by yourself or even with others.
1. Utilize the internet and phone in your hand; research, research and research.

Use Google, it’s free! Type in things you are curious about. Magically, things you want to know about places will show up! Read and comprehend, take notes and keep them close to you. Take only good advices, make the bad ones lessons. There are tons of information available online, use them. If you still want to ask advices from others, at least come prepared. I dislike it when people come to me ZERO, expecting me to shower them with everything, A to Z. Don’t be this lazy and heavily relying on others!

2. The world is not that big. 

Everywhere you go, almost certainly you’ll find things that are connected to your country. Almost instantly you’ll feel less of a stranger in a foreign land when they told you they have met lots of Malaysians traveling to their country, some of them can even speak Malay! A little advice: Choose wisely of where to go on your first trip. Don’t make a war zone as your first. Commone sense, if you chose to start bad, you’ll feel bad. You’ll also feel that the world is a scary place while it is not.

3. You are not really alone out there. 

You know some people chose to feel lonely when they are alone by not trying to make friends and using the excuse “locals are not that friendly or I found other travelers are selfish.” You later realized that the problem is you. Don’t lie when all the time you get out there, you’ll meet thousands of new people on the street who also want to make friends with you! Strike a conversation, don’t be too shy to ask someone to take pictures of you. Next thing you know, you guys are best buds! That’s my case in 100% of the time. Am I magically friendly or pretty? I am not, I just open my mouth and start talking!

4. It’s not that dangerous.

Beware of advices from people who never actually been to Thailand when they told you going there could kill you. Never trust this kind of perception, especially when they also never made research about the place! Unless that one place is obviously dangerous like a war zone, then you should take cautions. I dislike when one person write an unfair list about how not safe one place is after spending ONLY 3 days there. How dare you to trick everyone into believing it at first place?

5. Know how to stay safe.

We heard of people getting pickpocketed in Paris, being ripped off by tuk-tuk drivers in Bangkok, and having to pay for a supposedly free shoeshining on streets of Istanbul. Practice precautions when you are alone or with friends by not making fast decisions when you do not want to get ripped off. Don’t wear flashy clothing and showing your expensive camera and that you have money to afford things. Modesty could save you. Don’t take offers that sound too easy and cheap. Take them into careful considerations. You want to have fun and also save money, but when making fast decision without carefully thinking it through, your dream trip can go down the drain.
Extra point,

6. Women, trust your instict. That’s all that I can say.


Alone or not, traveling, when you do it right, it’ll benefit you and others in ways you could never imagine.